Πρώτα ρίχνονται τα δίχτυα και απλώνονται γύρω από τα ελαιόδεντρα.
Πρώτα κόβονται τα γεμάτα και κατάλληλα κλαδιά που είναι γεμάτα καρπό. Στην συνέχεια με την μέθοδο του χτυπήματος, είτε με παραδοσιακό τρόπο, με πλαστικό ραβδί, είτε με σύγχρονες μεθόδους και ειδικά ηλεκτρικά ραβδιστικά, αφαιρείται ο καρπός από την κλάρα, χωρίς να κάνει ζημιά στον πολύτιμο καρπό.
Οι συγκεντρωμένες ελιές στα δίχτυα μαζεύονται και τοποθετούνται είτε σε γιούτινα σακιά, είτε σε μεγάλους σάκους, είτε σε διάτρητους κάδους, καθώς ο στόχος είναι οι ελιές να παραμείνουν ζωντανές και να αναπνέουν μέχρι τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο.
Η μεταφορά πραγματοποιείται άμεσα στο εργοστάσιο εντός της ημέρας για την αποφυγή αλλοίωσης της ποιότητας του καρπού και για την διασφάλιση της ζωτικότητας του.
Ο καρπός της ελιάς τοποθετείται σε μεταλλική ανοξείδωτη χοάνη ,όπου με κυλινδρικούς ιμάντες (ταινία) μεταφέρεται στο αποφυλλωτήριο, για να αφαιρεθούν τα φύλλα και οι ξένες ύλες και στη συνέχεια πλένονται στο πλυντήριο.
Οι ελιές θρυμματίζονται σε ειδικούς μεταλλικούς σπαστήρες με τη σάρκα και το κουκούτσι και μεταφέρονται στους μαλλακτήρες, όπου ομογενοποιούνται και δημιουργείται μια μορφή πάστας, καθώς με τη μάλαξη τα μικροσκοπικά σταγονίδια (κυψελλίδες) της ελιάς απελευθερώνουν το ελαιόλαδο σε θερμοκρασία 25-28°C για 30 περίπου λεπτά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ψυχρή έκθλιψη.
Ο ομογενοποιημένος πολτός μεταφέρεται σε φυγοκενρικό μηχάνημα, decanter, διφασικής λειτουργίας, στο οποίο διαχωρίζεται το ελαιόλαδο από τα υγρά και στερεά υπολείμματα του.
Σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας, το ελαιόλαδο περνά από τους διαχωριστήρες, όπου με την προσθήκη μικρής ποσότητας νερού, διαχωρίζεται το ελαιόλαδο από τα λίγα υπολείμματα.
Έτσι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δίνει ένα χρυσοπράσινο χρώμα και καθαρή υφή και τελική λάμψη, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ελαιοποίησης.
Ακολουθώντας τις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε μεταλλικές ανοξείδωτες δεξαμενές, χωρητικότητας 30 – 50 τόνων σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης με θερμοκρασία περίπου 18°C.
Σε κάθε δεξαμενή πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ειδικές αναλύσεις σε διαπιστευμένα χημικά εργαστήρια.
Μετά την αποθήκευση σε δεξαμενές, το φιλτράρισμα του ελαιολάδου είναι απαραίτητο για τη μεγαλύτερη διατήρηση του, και με αυτόν τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά και η φρεσκάδα του παραμένουν ανέπαφα.
Ακολουθεί η προσθήκη αζώτου στις δεξαμενές για την καλύτερη ασφάλεια και ζωτικότητα του.
Τέλος, τηρώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα η τυποποίηση πραγματοποιείται σε ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο εμφιάλωσης, όπου το ελαιόλαδο τοποθετείται σε προσεγμένες συσκευασίες από 50ml - 5lt, διατηρώντας αμείωτη τη γεύση και το άρωμα του και ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, ξεκινά με ασφάλεια το ταξίδι του στο τραπέζι του τελικού καταναλωτή.
0 3