ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

6 Ιουνίου 2025

Βρισκόμαστε στη Μεσσηνία, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο με πρωτεύουσα την Καλαμάτα, εδώ που ο αγροτικός τομέας ήταν και είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Από τα προϊστορικά χρόνια επέλεγαν οι άνθρωποι να κατοικήσουν εδώ, χάρη στο εύφορο έδαφος, ιδανικό για την παραγωγή πλήθους προϊόντων. Σχεδόν αυτάρκης είναι ο τόπος μας, αφού παράγουμε σχεδόν όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, από κρασί και τυρί, μέχρι λάδι και ελιές, τα τελευταία, μάλιστα, είναι τα πιο χαρακτηριστικά του. Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται «η γεωγραφική ψυχή του ελληνικού ελαιολάδου», χαρακτηρισμός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν πως από τα Μυκηναϊκά χρόνια το ελαιόλαδο κατείχε κεντρική θέση στη διατροφή και στην οικονομία της περιοχής.

Η Καλαμάτα φιλοξενεί αμέτρητους ελαιώνες και η ελαιοκαλλιέργεια έχει μακρά παράδοση. Η Μεσσηνία βρίσκεται, πολλές φορές, πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου, με τεράστιους τόνους ετησίως. Τα ελαιόδεντρα πλημμυρίζουν το τοπίο, με τα πράσινα φύλλα και τους δυνατούς κορμούς τους. Ανθεκτικά στο χρόνο, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τη χιλιετία. Θεωρούνται ευλογημένα δέντρα, καθώς τίποτα πάνω τους δεν πάει χαμένο: οι καρποί με την κατάλληλη επεξεργασία δίνουν το πολύτιμο λάδι, τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και το ξύλο από τους κορμούς αξιοποιείται είτε ως καύσιμο είτε σε ξυλογλυπτική.

Το ελαιόλαδο της περιοχής είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε στάδιο παραγωγής. Αγαπάμε το χώμα μας και φροντίζουμε τα ελαιόδεντρα μας με σεβασμό και προσοχή, γιατί αναγνωρίζουμε την αξία τους. Γνωρίζουμε ότι το λάδι που παράγουμε είναι ποιοτικό με εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Το χρησιμοποιούμε καθημερινά σε πίτες, φαγητά, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε γλυκά. Το τιμάμε και θέλουμε διαρκώς να το εξελίσσουμε έχοντας ως γνώμονα την παράδοση και τις αξίες μας. Γι’αυτό, το λάδι της καλαματιανής γης συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για όσους το δοκιμάζουν και το εμπιστεύονται.